Omszk tó vízminőség javítása, interjú

Omszk tó vízminőség javítása, interjú

Interjú Páncsity Ferenccel a Budakalászi Hírmondó márciusi számában
A vállalkozó-szakember cége egy különleges technológia segítségével a város számára térítésmentesen vállalta az Omszk-tó 15,5 hektár területű medrének iszapmentesítését. Sok jó, kis helyen is elfér, sőt ez a sok jó emberi szemmel nem is látható... Pedig a szervezetünkben és a környezetünkben élő láthatatlan mikroorganizmusok egy része képes tökéletes rendet teremteni bennünk és körülöttünk, illetve az ember és a külvilág kapcsolatában.


Tavaly speciális eljárással elvégezték az Omszk-tóban található üledék kezelését. Mi volt ez az eljárás?
A családommal nagyon sokat járunk a tóhoz. Mivel személyes jó kapcsolatom van az Önkormányzattal és birtokunkban van egy környezetbarát és igen hatékony technológia, amelyről tudtam, milyen jó hatással lesz a tóra, ezért költségmentesen elvégeztük ezt a speciális biológiai vízkezelést. Az általunk alkalmazott technológia alapjait egy japán tudósok által kifejlesztett mikrobiológiai készítmény képezte. Ennek a mikrobiológiai készítménynek egy továbbfejlesztett és európai kézben lévő változatának vagyok a magyarországi forgalmazója. A tókezelés során alkalmazott készítmény különlegessége, hogy a benne található hasznos mikroorganizmusok úgy lettek több évtizedes kutató,- és kísérletező munka során összeválogatva, hogy egymás anyagcseréjét támogatva önálló rendszert alkotnak. Ha ez a készítmény bekerül egy élő rendszerbe, legyen az talaj vagy az Omszk-tó, a benne található mikroorganizmusok „felismerik” a problémát és azok a fajok kezdenek felszaporodni és dolgozni, amelyek az ökológiai egyensúly eléréséhez szükségesek, a többi faj pedig mögé áll és segíti azok munkáját. Ennek a tulajdonságnak köszönhető az, hogy ezt a készítményt ennyi területen fel lehet használni.


Térjünk vissza az Omszk-tóhoz. Pontosan milyen munkafolyamatok zajlottak?
A feladatot a Szent István Egyetemmel közösen végeztük. Először terepszemlével egybekötött felmérést végeztünk. Az érdemi munka azzal kezdődött, hogy az egyetem főmunkatársával, Dr. Hegyi Árpáddal feltérképeztük a vízminőséget károsan befolyásoló lágy iszapréteg vastagságát és annak szervesanyag mennyiségét, valamint a tó vizének minőségét. A tavalyi évben hat alkalommal végeztünk vízkezeléseket. A készítményben található mikroorganizmusok az ott található nagymértékben feldúsult szerves anyagokat, gázokat biológiai úton lebontják, így csökkentve a lágy iszapréteg vastagságát, amely hosszú távon a víz minőség javulásában is megmutatkozik.
Természetesen minden alkalommal a kezelések megkezdése előtt helyszíni mérésekkel vizsgáltuk az aktuális állapotot (a víz legfontosabb fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait), hogy a lehető legideálisabb mennyiségű oltóanyag kerüljön felhasználásra. A kezelések tavaly április végétől, szeptember közepéig tartottak. A 15,5 hektáros meder alján a kezelések befejezése után az üledék vastagsága átlagosan 13,7 cm-ra csökkent az átlagosan 37 cm-es vastagságról, amely jelentette az üledék csökkenését, valamint az üledékben képződő gázok elbontását is. Sokkal kézzelfoghatóbb és informatívabb az iszap szerves anyagának alakulása, amely 6,24%-ról 3,89%-ra csökkent a tenyész-szezon alatt.
A kezelés hatására a tóvíz fizikai és kémiai paraméterei is kedvezően alakultak. Az Omszk-tó pH értéke 8,1 körül volt mérhető a kezdetei 8,7-hez képest. Ezeken kívül a nitrogénformák, (nitrit, nitrát, ammónium és a szabad ammónia) és a foszfát koncentrációja is normalizálódott. Egy tó életében nemcsak az üledék szerves anyaga tud problémát jelenteni, hanem a vízben oldott szerves anyag is. A kezelések hatására a vízben oldott szerves anyagok (KOI, TOC) koncentrációja is csökkenést mutatott.
A szerves anyag jelentős része beépül a növényi és állati táplálékláncba, másrészt maguk a mikroorganizmusok használják fel saját élettevékenységükhöz. Korábbi vizsgálatok alapján is elmondható, hogy kedvezőbben alakult a halak egészségi állapota. A melegebb időszakban sincs halpusztulás, és nem képződnek a tó vizének kellemetlen szagot kölcsönző anyagok.


Szükség van-e az eljárás folytatására?
Azt szoktuk mondani, hogy ez egy 3-5 éves projekt, mivel még van nemkívánatos iszap a tófenéken. Valójában nem cél az üledék teljes „felszámolása”, hiszen az üledékben számos olyan, elsősorban állati szervezet él, amely a halaknak ugyancsak kiváló természetes fehérjeforrás. Természetesen idén is folytatjuk a kezeléseket. A harmadik év végére kiváló vízminőséget leszünk képesek elérni a kezelések által.


Úgy tudjuk cége térítésmentesen végezte el ezt a korántsem csekély feladatot. Miért tette ezt a nagyvonalú felajánlást a városnak?
Ahogy már korábban említettem, családommal nagyon sokat járunk a tóhoz, szeretjük ezt a tavat. Mivel cégünk gyártó üzemét is itt találjuk, ezért duplán felelősnek érezzük magunkat a budakalászi környezet védelméért. Úgy gondoljuk, hogy ennek a környezetbarát, vegyszermentes technológiának birtokában „tartozunk” annyival a környezetünknek, hogy költségmentesen is óvjuk, védjük.